Хора с индекс на телесната маса (ИТМ)  равняващ се на

...
Хора с индекс на телесната маса (ИТМ)  равняващ се на
Коментари Харесай

Кое тегло е здравословно?

Хора с показател на телесната маса (ИТМ)  равняващ се на  27, който сега влиза в категория „ наднормен “, са най-здрави, предава английският „ Телеграф “.

Според ново проучване, за разлика от 70-те години на двадесети век, през днешния ден хората с тегло малко над нормата имат по-ниско равнище на смъртност от признатите за „ естествени “, по-слаби хора, настояват от университетската болница в Копенхаген.

„ Тези резултати демонстрират, че границите, с които дефинираме категорията „ наднормено тегло “ имат потребност от проверка. Рамките, които използваме сега се базират на данни, добити преди 90-те години на двадесети век “   

Индексът на телесната маса се мери въз основа на съотношението сред растежа и тежестта на човек.  Според класификацията, ИТМ от 18.5 и надолу се приема за поднормена, сред 18.5 и 24.9 за „ здравословно “, над 25 за „ наднормено “, а хората, които надвишават границата от 30 се одобряват за „ затлъстели “.

Много специалисти през днешния ден слагат под подозрение успеваемостта на ИТМ, защото показателят не регистрира добре разликите сред хора с висока мускулна маса, тежка костна конструкция и хора, които имат рисково висока централизация на мазнини в зоната към стомаха. Мускулите тежат повече от мазнините, затова ИТМ ще класифицира атлетичните хора като по-дебели, в сравнение с те в действителност са.

Двуметров спринтьор на 100 метра, който тежи 90 кг може да има ИТМ, като на човек, който седи по през целия ден на дивана пред тв приемника, само че има същия растеж и тегло.

Проучване на Oxford Brookes University, от предходната година, откри, че просто премерване на височина с конец, сгъването му на половина и инспекция дали може да се затвори към кръста е по-добър метод за преценка, дали човек носи прекомерно доста телесни мазнини.

Новото проучване проучва измененията в равнището на смътност измежду 120 000 души с друго тегло, които вземат участие в изследвания от 70-те, 90-те години и началото на новото хилядолетие. Проучването открива, че сред 1976 и 2013 година, ИТМ, който отговарял на тежестта, одобрявано за „ най-здравословно “, повишен от 23.7 до 27.

Най-вероятните аргументи за тази смяна са свързани с множеството медицински открития и нововъведения от 70-те години насам, които доста понижили рисковете от заболяване. Забраните за пушене, бета-блокерите, здравословното хранене и тренировките също имат извънредно удобно влияние в последните години.

Въпреки това, затлъстяването продължава да бъде проблем възходящ със застрашително движение, предизвестяват учените и поучават хората да подържат здравословен метод на живот и ниско тегло.

„ Тези данни са забавни, само че по никакъв метод не трансформират препоръките, който даваме на хората, страдащи от затлъстяване. През последните години, до момента в който популацията става все по-затлъстяло, необятното разпространяване на генерични медикаменти, които са на по-достъпни цени, дава опция тези хора да бъдат лекувани по-добре за високо кръвно налягане, неестествени равнища на холестерол и даже диабет, което от своя страна води до по-ниски равнища на смъртност. “, прибавят откривателите.

„ Съвременната медицина може да помогне на хора с рискови фактори като затлъстяването да живеят по-дълго спрямо предишното, само че това не значи, че границите на категорията „ тлъст “ би трябвало да бъдат изменени. Това, от което имаме потребност е основаването на условия за по-лесен и наличен здравословен метод на живот. “, споделят специалистите.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР